Uroczyste spotkanie z okazji 10-lecia powstania Klastra Spożywczego Południowej Wielkopolski.

W dniu 18.10.2019 r. w restauracji Zdrojowa w Opatówku odbyło się  uroczyste spotkanie z okazji 10-lecia powstania Klastra Spożywczego Południowej Wielkopolski.

W spotkaniu uczestniczyli Członkowie Klastra, przedstawiciele Uczelni Wyższych (Politechnika Poznańska, Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania, Uniwersytet Ekonomiczny z Poznania) oraz przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Kaliszu, Inkubatora Przedsiębiorczości, Zakładu Doskonalenia Zawodowego.

Dr hab.  Krzysztof Koszela –Prezes Klastra podsumował  dorobek 10-lecia działalności stowarzyszenia. W sposób szczególny zwrócił uwagę na osiągnięcia firm klastrowych w obszarze innowacyjności i dokonań badawczo-rozwojowych. W trakcie spotkania uhonorowano  Pana Jana Kolańskiego nadając tytuł Honorowego Prezesa Klastra. W dalszej części spotkania przedstawiona została tematyka związana z innowacjami produktowymi  w przemyśle spożywczym jako inspiracje pod ogłoszony konkurs dedykowany rolnikom i przedsiębiorcom z obszarów wiejskich. Zakres tematyczny przedstawiła Anna Połczyńska –Prezes Zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu. W kolejnym punkcie zaprezentowała się dr hab. inż. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, która także bardzo ciekawie mówiła na temat innowacyjnych produktów, w tym o sproszkowanych skorupkach jaj, które są doskonałym źródłem wapnia.

Na zakończenie wszyscy Członkowie Klastra postanowili jeszcze bardziej wzajemnie współpracować i budować wzajemne relacje oraz pracować na rzecz rozwoju i podnoszenia innowacyjności naszego regionu. Wszystkim gościom serdecznie dziękujemy za tak liczne przybycie.





Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.